Drottning Stoffe!!!

Det blev mycket text!! Men slå dig till ro och läs!! Vilket jobb killen gör!!!

Det är nu dags att presentera en ny person här i gänget. Vi har valt ut vår video analytiker Christoffer även kallad Stoffe! Han ska känna sig utvald av dom ca 20 personer som jobbar runt oss spelare. 

När vi först frågade denna person om han vill vara med på bloggen såg han lite fundersam ut och undra vad fan det var frågan om? Han ville först se bloggen innan han gav oss ett svar. Detta för att kolla om det var ett forum för honom eller inte! Efter hans titt så har det varit ett ständigt tjat om när det är hans tur att stå i blogg rampljuset! Så om vi ber han hämta kaffe åt oss nu efter detta blogginlägg kan vi ju känna att han borde göra det utan och strejka! 

Upplägget är såhär - först skriver vi vad vi tror att Stoffe gör och sedan berättar han sin version av sitt jobb. 
Personen Christoffer då....  Han är en man enligt honom i sina bästa år, 30 årsåldern. Enligt oss och enligt den bilden vi har - en fantastiskt fin person... Han har humor och lätt för skratt. Han skrattar åt våra skämt vilket är viktigt när vi bedömer hans humor. Han käns otroligt rar och omtänksam, en svärmorsdröm. Kryddat? Vi är snälla! Det är han också!

Vad gör han då? Han filmar såklart matcherna. Han får ofta sitta högst upp på arenorna så han får bra sikt med kameran. Det gör att han nog känner sig lite ensam och bortkopplad från laget just under match. När vi har gjort mål jublar ju vi alla tillsammans med de som står nära men Stoffe står ju själv och jublar för sig själv. Kan vara lite skönt när det går bra också, att jubla extra mycket bredvid motståndarnas kameramän. Samtidigt som han filmar under en match knappar han hela tiden på datorn för att registrera saker.

Vår känsla är att han jobbar sjukt många timmar om dygnet med allt material, ibland undrar man om han blivit bortrövad. När vi på samlingen går igenom en match visar han upp klipp från matchen. Det kan va saker vi gjort bra och saker vi kan förbättra. Han kan få fram vilken information som helst från en match. Det är väldigt detaljerat. Varje spelare har en egen mapp där alla sekvens man är inblandad i samlas. Så efter en match som man spelat kan man se alla sina bollkontakter... Man kan exempelvis titta alla brytningar, alla passningar framåt i banan, hur många passningar som gått till rätt adress! Ja allt! Vi är ju en del spelare så det blir lite klipp och klistra för denna man!

Ni kanske undrar var rubriken kommer ifrån? Förut skrev vi ju om kung Jerra, så drottning Christoffer passa perfekt då han gillar att vara en av oss brudar ibland. Vid vissa träningar har fått varit med, om det är något taktiskt och de har passat sig. Han älskar det! Det är ofta vid träningarna man ser att han gjort sig redo och går runt o hoppas på ett litet "inhopp".

Det var allt från oss gällande klipp och klistra mannen! Vi har läst hans text... vad han gör grejer! LÄS!!






Tjenare

Det är en stor ära för mig att beredas plats och utrymme på "Spelrummets" blogg. Upplägget är sådant att Lisa och Linda har skrivit ihop vad dem tror att jag, Christoffer, som är matchanalytiker gör under VM och jag tänkte redogöra lite för vad jag faktiskt gör.

Mitt VM började dagarna efter hemkomst från dubbellandskampen mot England i mitten på maj. Då hade vår administratör Linn Backe dribblat och dealat med andra nationers Förbund och på så sätt kommit över ett antal dvd:s med matcher på våra gruppspelsmotståndare. Dessa matcher skickades även ut till våra bevakare som kollade igenom dem och noterade intressanta sekvenser. Jag jobbade igenom så många matcher som jag hann innan vi samlades i Stenungsund för pre-camp. Då har jag kodat in en massa information om matcherna så att vi smidig och enkelt skall kunna hitta exempelvis alla fasta situationer, uppspel, mål och annat. Väl i Stenungsund så tror jag att jag hade gått igenom ett 20-tal matcher med våra kommande motståndare. Tillsammans med de uppgifter som bevakarna skickat in så började vi välja ut de klipp som vi tyckte illustrerar motståndarnas sätt att spela bäst. Alltså klipp när dem agerar så som vi tror att dem kommer agera mot oss.

Väl på plats i VM så har vårt upplägg och mitt schema sett ut så att bevakaren för den aktuella matchen har anslutit till truppen på eftermiddag/kväll 3 dagar före match. Då har vi börjat finslipningen på den slutgiltiga presentationen som spelarna får. Dessutom har de matcher som det aktuella laget spelat under VM kodats (ex USA-Nordkorea inför matchen mot Nordkorea) för att få så färska bilder som möjligt. Mötet där motståndarna presenteras har alltid varit kl 20.30 2 dagar före match så vi har haft hela den dagen på oss att förbereda presentationen. Under den dagen smalnas 5-12 matcher av till ca 6-7 minuters videoklipp som sedan visas på mötet. Under dagen förbereds även feedback från vår egen match som sedan delges spelarna. Det kan handla om någonting taktiskt som vi gjort extra bra och vill förstärka eller någon detalj som vi vet kommer bli viktig även i kommande match som behöver förtydligas för att kunna göra det ännu bättre. 20.30 är det sen dags för mötet och vid nåt tillfälle har vi blivit klara med presentationen precis innan mötet skall börja.

1 dag före match klipper jag ihop alla fasta situationer från vår senast spelade match. Dessutom klipps alla fasta situationer som vi har på den kommande motståndaren ihop för att kunna hitta deras varianter. Dessa filmer analyseras av tränarteamet när de skall bestämma strategi för fasta situationer inför matchen. Inför USA-matchen hade vi exempelvis över 70 offensiva hörnor med USA... Den här dagen börjar jag också plocka ut sekvenser till en liten taggningsfilm som vi tittar på precis före avresa mot matcharenan. Det är såklart mål, bra anfallsspel, brytningar, tacklingar, målvaktsräddningar och lite dansande förstås.

På matchdag så filmar jag förstås matchen och direkt matchen är slut så kopierar jag över den 60 GB stora filen till den andra datorn (har två stycken med mig) och sätter igång konvertering till ett format som läggs in på spelarnas videoarkiv på Fokus där dem kan streama alla sina landskamper. Sen börjar jag koda vår match så att Thomas kan få titta på våra respektive motståndarnas målchanser direkt i bussen på väg hem från matchen. På kvällen efter match ser tränarteamet alltid matchen igen i sin helhet. Sen börjar jag koda in individuella prestationer från matchen. All tid med boll, alla dueller, press-situationer, tydliga djupledslöpningar i anfallsspelet och en del annan information knappas in på datorn. Det tar ca 4 timmar att gå igenom en match och få in all den informationen. Det ger oss en del statistisk värdefull data och det ger spelarna möjlighet att söka på sina personliga klipp på Fokus på ett ganska detaljerat sätt.

På morgonen (det vill säga förmiddagen i mitt fall) så är konverteringen på dator nummer 2 klar så då laddas matchen upp på servern och finns tillgänglig för spelarna. Så fort kodningen av de individuella prestationerna är klar laddas den tidslinjen upp på servern också. Sen börjar det om med nya förberedelser inför nästa match. Som matchanalytiker så blir man jätteglad när Sverige vinner matcher förstås men även när spelare tar chansen att använda och dra nytta av de tjänster som man kan hjälpa dem med. Detta är mitt första mästerskap och innan vi samlades så var jag lite orolig. Jag hade läst en del om den där otäcka och onda företeelsen Hotelldöden som det ofta skrivs väldigt mycket om under mästerskap. Nu är det inte så många dagar kvar utav det här mästerskapet och jag har i alla fall inte träffat på den där Hotelldöden ännu...

Som gäst på bloggen så lovade jag att skriva några rader om L & L också. De är två riktigt sköna tjejer som man blir glad av att springa på i hotellkorridoren och snacka med. Dem har alltid något skoj att berätta. De ingår också i den välkända 87-maffian och är riktigt påhittiga. Det känns som att dem alltid har nåt på gång liksom. L & L verkar vara perfekta room-mates också, dem tar hand om varandra hela tiden och även om de kan reta varandra lite grann ibland så är jag säker på att dem har himla roligt och trivs bra tillsammans. Känns som att 87-maffian kan styra upp läget i många mästerskap framöver.


Kommentarer
Postat av: Bubbe

Stoffe verkar göra ett fantastiskt jobb. Vilken man! Ikväll är det match. Nu kör vi!

2011-07-16 @ 11:03:12
Postat av: 87

87 87 87, shalalala, 87! L*3 är ju kung!!

2011-07-16 @ 12:58:05
Postat av: Håkan

Otroligt intressant! Skulle gärna läsa en presentation av alla gubbar och gummor i ert crew, finns helt klart massor av funktioner man inte har en aning om och som förtjänar all uppskattning för jobbet bakom kulisserna. Men ni får väl skriva mer när fortsättningen på bloggen kommer nästa mästerskap.... 87:orna är här för att stanna :-) Tack Stoffe och övriga för att ni servar tjejerna så bra, ikväll smäller det för sista gången denna gång!

2011-07-16 @ 14:33:02
Postat av: Anonym

Bra skrivet!

2011-07-16 @ 16:42:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0